+90 212 585 00 99

Sosyal Medyada Biz}

Kampanya Spotu Başlığı
They start declaring you this and that. Either way, I technically inherit your building and your spaceship. Which means Planet Express is now… Awesome Express. You rotten kids!
TÜMÜNÜ GÖR

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi, kaşıntı, deride pullanma, kızarıklık gibi semptomlar gösteren mantar enfeksiyonları günümüzde sık rastlanan deri problemlerindendir. Kedilerde enfeksiyonların büyük bir çoğunluğunu Micosporium Canis denen trikofiti (ringworm) oluşturmaktadır. M. Canis kedilerde olduğu gibi köpek ve insanlarda da enfeksiyona sebep olabilir.

Bulaşma nasıl olur?

Etken enfekte olmuş kedilerin tüy döküntülerinde bulunur, bu döküntülerle ya da direk enfekte kediyle temas halinde olan diğer kediler mantar enfeksiyonuna maruz kalabilirler. Özellikle genç ve uzun tüylü kedilerde daha sık rastlanmaktadır. Daha önce herhangi bir deri problemi yaşamış, bağışıklık sistemi düşük olan (özellikle yavru) kediler risk altındadır.

Görünüm Nasıldır?

Vücudun farklı yerlerinde yuvarlak odaklar halinde tüy dökülmeleri görünür. Bu bölgeler hafif kızarık olabilir. Lezyonlar bölgesel olabileceği gibi vücuda yayılmış şekilde de olabilir. Genelde tüy kalitesi düşüktür. Tüylerde kırılmalar gözlemlenebilir. Lezyonun etrafındaki tüyler çekildiğinde oldukça kolay koptuğu gözlemlenir. Lezyonlu bölgelerde deride pullanmalar oluşabilir.
Teşhis ve Tedavi

Veteriner hekimler mantar enfeksiyonlarının teşhisinde farklı yöntemleri kullanabilir. Bunlardan en yaygını UV ışını altında (wood lamp) derinin incelenmesidir. Bunun yanında alınan tüy örneklerinin mikroskopta incelenmesi ve ya bu örneklerle mantar kültürü ekimi yapılması da teşhis için önemlidir.
Mantar tedavisinde hekiminiz enfeksiyonun şiddetine ve çeşidine göre tedaviyi belirleyecektir. Topikal olarak kullanılan sprey ve ya kremler yada ağız yoluyla verilebilecek ilaçlarla genelde başarılı tedaviler uygulanmaktadır. Bunların yanı sıra mantar aşıları da tedavide önemli rol oynamaktadırlar. İmmun sistemi düşük hayvanlarda mantar tedavisine ek olarak immun sistem kuvvetlendirici uygulamalar yapılabilir.

05 Mart 2018
7.426 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN