+90 212 585 00 99

Sosyal Medyada Biz}

Kampanya Spotu Başlığı
They start declaring you this and that. Either way, I technically inherit your building and your spaceship. Which means Planet Express is now… Awesome Express. You rotten kids!
TÜMÜNÜ GÖR

Kanat Kesme

Kanat Kesme

kanat_kesim

AVANTAJLARI

Güvenlik- Kuş uçarken kendini yaralayamaz ve kaçamaz.

Zarar- Eve daha az zarar veren istenilen bir kuş olur. Özgürlük-Kuşu sahibinin evine ve kafesin dışına alma yeterliliği artar.

Eğitim-Kuş daha fazla sahibine bağlanır ve böylece davranış değişimleri ve eğitim için daha uysal olur.

Uçamama periyodu sahibinde gönül rahatlığı oluşturur.

DEZAVANTAJLARI

Bir hayvanın eve uyum sağlaması için değiştirilmeye çalışılması tartışmalıdır.

Kanat kesme hayvanın uçma kabiliyetini tamamen ortadan kaldırmaz.

Kavga etme sırasında yaralanma şansını arttırır.

Kesilen tüyler, tüy dökme dönemine kadar kalırlar.

Kesme, özgürlüğü azaltarak kıışu alıştırmak için hayvana görünmez bir kafes yaratır.

Kanat kesimleri tam olmadığından kuşlar kaçmaya kalkarsa daha fazla yaralanabilir.

Kanadı kesilmiş kuşlar diğerlerine göre obesiteye daha meyillidirler.

Kötü kesim sonrası bu kuşların çoğu tüy çiğnemeye başlarlar.

Kesim işleminin çabuk bir işlem olarak algılanmaması önemlidir.

Sahibinin idare ve eğitim uygulamalarına giriş seçeneği olarak algılanması gerekmektedir.

Aşağıdaki konular veteriner hekim ve sahibi ile tartışılmalıdır.

• Kanat kesilmesi %100 etkili değildir. Kuş süzülerek-kayarak inme kabiliyetine sahiptir. Böylece kuş uçma kabiliyeti gösterebilir. Evdeki güvenlik bu nedenle gevşetilmemelidir. Bu nedenle kuşun dışarıda denetlenmesinde dikkatli olunmalıdır. Daha güçlü ve hünerli uçucu kuşlarda kanat kesme daha az başarılı olacaktır.

. Mikroçip tavsiye edilir.

• Ev hala güvenli değildir pek çok kuş yürüyebilir ve tırmanabilir.

• Temel alıştırma uygulaması, emirle aşağı yukarı yürüme ve dönmeyi içerir.

Kullanılan seçilmiş metotlar aşağıdaki kriterler temeline dayandırılmalıdır.

-Kuşun türü. Vücut ağırlığı ile daha fazla kanat açıklığı arasındaki oran, daha fazla tüy uzaklaştırmayı gerektirir. Klasik örnek cockateifdir, Her
iki kanattaki her tüy kesildiğinde bile, kuşun uçuşu büyük oranda etkilenmeyebilir. Bu türlerde bir kanat kısıtlayıcı daha uygundur.

-Her kuş veteriner hekimi kendi yönü mini geliştirmiştir.

-Uzun tüylü, ince ve uzun vücutlu kuşlarda (Ma-caw, Parakeet) 5-10 primer (ana) tüy kesilir.

• Ağır vücutlu, kısa kuyruklu türler (Amazon, Gri papağan) 6-10 primer temel tüy kesilir (Resini 6.7). Kesimden sonra kuşun uçuşu test edilmelidir. Eğer 7.5 metreden daha uzağa uçabiliyorsa, diğer primer tüyler de kesilmelidir. Kuş tekrar test edilir. Uçuş mesafesi bunun altına inene kadar tüyler kesilir. Eğer uçuş yoksa birinci primerdeıı başka kesim gerekli değildir. Diğerlerinde ise 4. primerin ötesine gitmek nadiren gerekli olur.

Hangi yöntem seçilirse seçilsin aşağıdakilerin takip edilmesi gerekir.

• Keskin bir makas yada tırnak kesici kullanarak tüyler tek tek kesilmelidir. Bu, kanat ucuna zar, verme şansını azaltır(kazaya bağlı amputasyon bile olabilir). Bu uygulama aynı zamanda diğer tüylere zarar verme şansını azaltır.

• Tüy uçları keskin olmalı ve saçak gibi bırakılma malıdır.

• Kan tüyleri asla kesilmemelidir.

Eğer bir ya da daha fazlası kesilmiş olursa alternat teknik kullanılmalıdır.

Bu durumda kesim, tüyler büyüyene kadar ertelenmelidir. Eğer tüy geliyorsa, komşu tüy koruyucu olan bırakılmalıdır.

0 Tüyler deri ile birlikte kesilmemelidir. Calamus (tüy dibi), büyüyen komşu tüy için az miktarda bırakılmalıdır. Bununla birlikte sağlam kaplayıcı tüyün yakınında çıkıntılı olarak bırakılmamalıdır. Kesilen bu uçların korunması yetersiz olursa bu durum tüy çiğnemeyi uyarıcı bir faktör olarak ortaya çıkar.

Tüy ONARIMI

Tüy kesiminin yapıldığı bazı durumlarda, kesilmiş tüylerin dökülme yetersizliği (tüyün azalmış kitlesine bağlı) veya kuşun kesilen uçları çiğnemesine bağlı olarak zedelenerek özelliklerini kaybeder. Tüy onarım, kanat kesme ya da çiğneme ile oluşturulan (uçma tüyleri) tüy kaybım yerine koymak için yapılır. Bu işlem tüyün tüm uzunluğunu restore eder. Bu uygulama, çiğneme uyarısını ortadan kaldırır, bu tüylerin dökülmesini uyarır ve uçuşu sağlar. Ayrıca çiğnemeyi durdurmak için kuşa ilave mental uyarı sağlar.

Yeni tüyler için en iyi kaynak, aynı kuştan elde edilendir. Sahibine her zaman dökülen tüyleri muhafaza etkinesi söylenmelidir. Aynı türlere ait düşenler de kullanılabillir. Bununla birlikte diğer kuşlardan geçecek hastalık riski mevcuttur. Bu nedenle papağan gaga ve tüy hastalığı, polyomavirus, proventriculer dilatasyotı hastalığı ve ,paraınyxovirus bulunmayan hayvanların tüyleri kullanılmalıdır. Tüyler, etilenoksid gazı ile sterilize edilebilir. Ya da dondurulabilir.

Tüy onarımı basit fakat uğraştırıcıdır. Teknik aşağıdaki gibidir.

1. Zarar görmüş tüyün gövdesi kesilir ve uç düzleştirilir.

2. Yer değiştirme tüyü kesilir ve eski kalamusun ucuna orijinal bir tüy olarak uydurulur. Bu nedenle mümkünse eşit büyüklükteki tüy kullanılmalıdır.

3. Yerleştirme eskisi üzerine bir greftlemedir. Bir plastik ya da yuvarlak tahta vb. maddeler kesilir ve bıçakla yontulur. Bu yontulan ara madde ucu önce kalamustaki uca, daha sonra da yeni tüye uydurulur. Cyanoacrylate doku yapıştırıcı her uca uygulanır ve her iki tüy içine yerleştirilir. Bu safha, yapıştırıcı kurumadan önce yapılmalıdır. Yeni ve eski tüylerin pozisyonunun tanı olması çok önemlidir. Bu greft tüyler oldukça güçlüdiir ve uçuş için yeterlidirler.

 

Kanayan Türler

Bu yaygın bir problemdir. Fazla miktarda bir kanama ile gelen bir kuşta ilk akla gelen olmalıdır. Kanamanın doğru bir şekilde kontrol edilmesi önemlidir. Etkilenen tüylere kan durdurucu ve ligatür uygulaması kısa dönemde etkili olur. Bu tüyler genellikle tekrar kanayabilir ve çoğunlukla da enfekte olurlar. Bir kist oluşumu, bazı olgularda distrofi ve tüy çiğneme için başlatıcı olabilir.
Bu tüyler bu nedenle mümkün olduğunca çabuk uzaklaştınlmalıdır.

Zedelenen tüyler hafifçe bükülerek çekilir. Bu uygulama tüyün dibinden giren arterin gerilmesi ve bükülmesi yoluyla kanamayı durdurabilir. Bu aynı zamanda yeni tüyün gelişimini uyarır. Follükülden oluşacak sızıntı şeklindeki kanamalar birkaç saniye süreyle follükülün sıkılması ile kontrol edilebilir.

Zedelenen tüyler hafifçe bükülerek çekilir. Bu uygulama tüyün dibinden giren arterin gerilmesi ve bükülmesi yoluyla kanamayı durdurabilir. Bu aynı zamanda yeni tüyün gelişimini uyarır. Follükülden oluşacak sızıntı şeklindeki kanamalar birkaç saniye süreyle follükülün sıkılması ile kontrol edilebilir

05 Mart 2018
6.443 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN